info@nieuwleiden.com

Training voor bestuurders, artsen en zorgverleners: WIE VOLGT?

~ op een unieke interactieve wijze opzoek gaan naar de eigen mogelijkheden in het proces van gezamenlijke besluitvorming ~

Waarom?

‘Een zorg waarin patiënt en arts samen aan het roer staan, op gelijk niveau communiceren en gezamenlijk beslissen.’ Dit raakt aan de kern van waar stichting IKONE voor staat. Daarom hebben zij samen met de theatermakers van Nieuw Leiden een project ontwikkelt: ‘WIE VOLGT?’.

Artsen denken vaak dat zij de gezamenlijke besluitvorming al ondersteunen, maar dat klopt niet, blijkt ook uit een rapport van Artsenfederatie KNMG. Een patiënt heeft bijvoorbeeld gemiddeld twee minuten nodig om zijn verhaal te vertellen, terwijl een arts hem al na zo’n 18 seconden onderbreekt. Die communicatie kan en moet beter.

Te meer daar patiënten mondiger worden en een eigen visie hebben op hun zorg. Zo gaat de een voor kwaliteit van leven terwijl een ander een lang leven als prioriteit heeft.

Hoe?

Natasha Schulte en Anne-miek Vroom ontwikkelden samen op basis van ervaringsverhalen, kennis en met een ludieke twist een training waarin de deelnemer niet alleen leert, maar ook geraakt en opgeladen wordt.

We werken met een model dat ervan uitgaat dat artsen en patiënten zich beide actief willen inzetten om op gelijke voet samen tot beslissingen te komen.

Soms gaat het om kleine details in de communicatie die het verschil maken, maar die in het dagelijks werk makkelijk over het hoofd worden gezien. Op ontspannen wijze confronteren wij deelnemers daar mee.

Daarvoor gebruiken we allerlei middelen: ervaringsverhalen, theater, theorie en praktische oefeningen. Dit geheel leidt tot bewustwording en ontwikkeling.

Wat?

Geïnteresseerden kunnen kiezen uit korte workshops, presentaties of een uitgebreider trainingsprogramma.

In de presentatie (40 minuten) combineren wij theorie, ervaringsverhalen en scènes tot een prikkelende ervaring voor grote groepen mensen (tot 1500). De interactieve trainingen zijn voor kleinere groepen en duren 90 tot 180 minuten.

Door middel van praktische oefeningen krijgen zorgverleners meer inzicht in hun communicatie en leren zij nog diezelfde dag een betere partner in het gesprek te zijn.